25 Aralık 2013

Pekmezli & Zencefilli Kurabiye

Bu tarifi çok uzun zaman önce Soframız adlı yemek programından almıştım ve hazır şeker hamuruna karşı olduğum için yapmayı pek düşünmemiştim. Şeker hamuru tarifini alıp yapmışken bu tarifi de denemek istedim. Kurabiyeyi yaptıktan sonra, hatta kurabiye fırında pişerken daha önce yapmadığım için duyduğum pişmanlığı anlatamam, şeker hamuru olmadan bile mükemmel bir koku, tat.. Zencefil, tarçın, pekmez üçlüsünün birbirine bu kadar yakışacağını bilemezdim.. Şeker hamuru ile birleştikten sonra ise, hem görsel hem de lezzet olarak favori tariflerim arasında ilk sıralarda yerini aldı..

     Malzemeler;
  • 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı şeker (şeker hamuru kullanmayacaksanız miktarı arttırabilirsiniz)
  • 1 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1/3 su bardağı üzüm pekmezi
  • 3/4 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
     Süslemek için;
  • Şeker hamuru
     Hazırlanışı;
  • Tereyağı ile şekeri geniş bir kaba alıp bir kaç dakika çırpıyoruz. Yumurtayı da ekleyip çırpıyoruz. Un hariç tüm malzemeleri ekleyip tekrar çırpıyoruz.
  • En son unu yavaş yavaş ekleyerek elimizle yoğuruyoruz. 
  • Oldukça yumuşak ancak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Burada önemli olan, unu bir anda değil, azar azar eklemektir.

  • Hamuru çok kalın olmayacak şekilde merdaneyle açıyoruz. Hamur merdaneye yapışıyorsa, bir miktar un serperek açabilirsiniz. Hamuru açtıktan sonra kurabiye kalıplarıyla keserek şekil veriyoruz. 
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Hamur çok yumuşak olduğu için kaldırırken şekli bozulmasın diye spatula kullanabilirsiniz. Eğer şekil vermekte çok zorlanıyorsanız 10-15 dakika buzdolabında bekletip daha sonra şekil verebilirsiniz.
  • Kurabiyeleri tepsiye dizdikten sonra 180 derece ısınmış fırında 12-15 dakika pişiriyoruz. Çok çabuk pişeceği için sık sık kontrol etmek gerekiyor. Fırından ilk çıktığı zaman yumuşak olan kurabiyeler, bir süre sonra (soğudukça) sertleşecektir. 
  • Kurabiyeleri bu şekilde servis edebilirsiniz.
  • Şeker hamuru ile süsleyecekseniz;
  • Ev Yapımı Şeker Hamuru tarifime buradan ulaşabilirsiniz.
  • Öncelikle şeker hamurundan bir parça alıyoruz. Geri kalan kısmı kurumaması için tekrar streç film ile sarıyoruz. Eğer şeker hamuru çok sert ise biraz elimizin ısısıyla yuvarlayarak, yoğurarak yumuşatıyoruz. 
  • Marshmallow ile yaptığım şeker hamuru, jelibon ile yaptığım şeker hamuruna göre daha yumuşak ve elastik bir yapıdaydı. Bu nedenle jelibon ile yaptığım şeker hamuru ile biraz uğraşarak istediğim kıvama getirdim.
  • Şeker hamurunu merdane yardımıyla açıyoruz. Açarken yapışmaması için çok az miktarda nişasta kullanabilirsiniz. 
  • Kurabiyeleri kestiğimiz kalıplarla şeker hamurlarını kesiyoruz. Kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla su veya bal sürüyoruz. Şeker hamurunu kurabiyenin üzerine yerleştirip yapıştırıyoruz. 
  • Dilediğiniz renklerle ve şekillerle süsleyebilirsiniz. 
  • Afiyet olsun :)

2 yorum:

  1. Çok şık gözüküyor,ellerinize sağlık :)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil