15 Aralık 2013

Tavuklu Siron

Mantı ve türevlerini seven birisi olarak bu yemeği de çok seviyorum. Tarifi Annem'den :)

     Malzemeler;
  • 3 adet yufka
  • 2 adet tavuk göğüs
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
     Sosu için;
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Tuz
     Hazırlanışı;
  • Tavukları yıkayıp daha hızlı pişmesi için 3-4 parçaya bölüyoruz. Orta boy bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekliyoruz. Tavukları haşlarken içerisine küçük boy kabukları soyulmuş bütün bir soğan, 1-2 adet defne yaprağı ve 3-5 adet tane karabiber eklerseniz çok daha lezzetli bir tavuk - tavuk suyu elde etmiş olursunuz. Pişince etleri didikliyoruz. Haşlarken defne yaprağı, soğan, karabiber eklediyseniz malzemeleri ayırmak için tavuk suyunu bir kaba süzüyoruz. 
  • Yufkayı seriyoruz, çok sıkı olmayacak şekilde karşılıklı rulo yapıyoruz. Ortadan kesiyoruz ve iki adet rulo oluşturuyoruz. 
  • Ruloları 2 cm genişliğinde kesiyoruz.
  • Kullanacağımız kabı, erittiğimiz tereyağının bir kısmı ile yağlıyoruz. 
  • Kestiğimiz ruloları dik bir şekilde yan yana diziyoruz. 
  • Tüm kabı doldurduktan sonra kalan tereyağını fırça yardımıyla yufkaların üzerine sürüyoruz. 
  • 180 derece ısıtılmış fırında (yaklaşık 30 dakika) yufkaları kızartıyoruz. 
  • Hemen servis yapacaksak, kızarmış yufkaların üzerine yufkaların yarısına kadar gelecek, üzerine çıkmayacak şekilde tavuk suyundan ekliyoruz. Eğer daha sonra servis yapacaksak tavuk suyunu servisten 15 dakika önce dökmeliyiz. Yufkaların üzerine tavuk suyunu döktükten sonra tekrar fırına veriyoruz ve 10 dakika daha pişiriyoruz. 
  • Sarımsakları soyup rendeliyoruz, biraz tuz ve yoğurtla karıştırıyoruz. Sosu için de tavada yağı kızdırıp salçayı kavuruyoruz, üzerine çıkacak kadar su ekleyip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Tuz, nane, karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Tavuk suyunu çeken sironu fırından çıkartıyoruz, didiklediğimiz tavuk etlerini üzerine eşit bir şekilde seriyoruz.
  • Sarımsaklı yoğurdu da üzerine döküyoruz. En son sosunu her yere gelecek şekilde döküyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun :)
  • Artan tavuk suyunu daha sonra kullanmak üzere bardakların içine koyduğum buzdolabı poşetlerine paylaştırıp soğuyunca ağzını bağlıyorum ve derin dondurucuda muhafaza ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder