13 Aralık 2013

Tepside İçli Köfte

İçli köfte fazlasıyla lezzetli olmasına karşın yapılışı oldukça zor ve oyalayıcı bir köfte çeşididir. Restoranlarda ise aradığım doğuya has o lezzeti bulamadığım için çareyi bu şekilde basit bir yöntemde buldum. Nitekim, lezzet neredeyse aynı :) Tarif ise, Arda'nın Mutfağı'ndan..


     Malzemeler;
  • 2 su bardağı ince bulgur 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz
     İç Harcı için;
  • 300 gr kıyma
  • 2 avuç kıyılmış ceviz (robottan geçirilmiş, dövülmüş vs.)
  • 1 adet soğan
  • 1 avuç maydanoz 
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
     Üzeri ve Altı için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
     Hazırlanışı;
  • Patatesleri haşlayıp kabuğunu soyup rendeliyoruz. Bulguru geniş bir kaba koyup üzerine sıcak suyu ekliyoruz ve ağzını kapatıp (veya streç film ile sarıp) 10-15 dakika şişmesini bekliyoruz. Bu sırada iç harcı hazırlayabiliriz.
  • Tavaya yağı koyup önce kıymayı, sonra yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz. Cevizleri, tuzu ve karabiberi ekleyip bir kaç dakika daha kavuruyoruz. Kıyma suyunu çekince ocaktan alıyoruz ve maydanozları ekliyoruz. 
  • Şişen bulgura patates rendesini, domates ve biber salçasını, yumurtayı ve baharatları ekleyip yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur olacak. 
  • Pişirme kabına tereyağı ve zeytinyağı karışımının yarısını döküp kabı yağlıyoruz. Bulgur köftesini ikiye bölüyoruz ve alt kısma sereceğimiz kısmı parça parça alıp yassılaştırarak kaba yerleştiriyoruz. Bu işlemi elimizi ıslatarak yapıp boşlukları kapatarak köfteyi düzleştiriyoruz. 
  • Üzerine harcın tamamını seriyoruz. 
  • Geriye kalan bulgur için, tezgaha streç film seriyoruz, bulgur köftesini koyup üzerine tekrar streç seriyoruz. 
  • Streç film arasında kalan bulguru merdane yardımıyla kabımız kadar açıyoruz. Bu yöntemle yaptığımız zaman iç harç ve bulgur birbirine karışmayacaktır. 
  • Merdaneyle açtığımız kısmı iç harcın üzerine kapatıyoruz ve dilimliyoruz. 
  • Kalan yağ karışımını döküyoruz ve 200 derece ısınmış fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
  • ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis yaparsak dağılmayacaktır. Afiyet olsun :)

1 yorum: