18 Ocak 2014

Dondurmalı İrmik Helvası

Tereyağı kokusu, kavrulmuş fıstık, ağızda dağılan irmik.. Dondurmayla da birleşince oluşan muhteşem tat.. Tarifi Annem'den :)


     Malzemeler;
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 80-100 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
     Arasına;
  • Vanilyalı dondurma
     Hazırlanışı;
  • Tereyağı ve sıvıyağı geniş bir tavaya alıp eritiyoruz. Yağlar eridikten sonra fıstıkları atıp 2-3 dakika kavuruyoruz. Ardından irmiği ekliyoruz, orta ateşte sık sık karıştırıyoruz.
  •  Fıstıklar kahverengi olana kadar kavuruyoruz.
  • Bu sırada ayrı bir yerde 1 su bardağı şekerle sütü ve suyu  karıştırıyoruz (Şeker eriyene kadar). Çok tatlı olmasın diyorsanız ve servis yaparken dondurma ekleyecekseniz şeker miktarını azaltabilirsiniz.
  • Kavurduğumuz helvaya çok yavaş bir şekilde süt karışımını döküyoruz. Kapağını kapatıp sütü çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. 
  • Sütü tamamen çektikten sonra 1 yemek kaşığı şekeri koyuyoruz ve karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp 15 dakika demlenmeye bırakıyoruz.
  • Bir kaseyi ıslatıp bir miktar helva koyuyoruz. Helvayı çanak şeklinde yayıyoruz ve arasına 2 yemek kaşığı dondurma koyup üzerini helvayla kapatıyoruz. Ters çevirip, bekletmeden servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder