27 Ocak 2014

Ispanaklı Börek

Çok nefis bir börek tarifi, yapımı da oldukça basit :) ben 2 adet yufka ile hazırladım, miktarı dilediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz.. 


     Malzemeler;
  • 4 adet yufka
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
     İçi için;
  • 750-800 gr ıspanak
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
     Üzerine;
  • Susam
  • Çörek otu
     Hazırlanışı;
  • Öncelikle ıspanakları burada detaylı bir şekilde anlattığım gibi güzelce yıkıyoruz.  Daha sonra geniş bir tavaya (tercihen wok tava) sıvıyağ koyup yemeklik doğradığımız soğanları kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayıp kavrulunca salçayı ekliyoruz ve birlikte kavuruyoruz. Yıkadığımız ıspanakları iri iri doğrayıp azar azar ekliyoruz (Bir anda eklersek karıştırmakta zorlanırız). 
  • Kavruldukça küçülen ıspanaklara yavaş yavaş çiğ olanları ekliyoruz ve tamamını ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz. Tuzunu, karabiberini de ekleyip altını kapatıyoruz ve kenara alıp soğumasını bekliyoruz. 
  • Geniş bir kapta yumurtayı çırpıyoruz. Süt ve sıvıyağı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. 1 adet yufkayı sert bir zemine seriyoruz ve karışımdan yavaş yavaş yufkaya döküyoruz. 
  • Fırça yardımıyla yufkanın her yerine gelecek şekilde dağıtıyoruz ve yufkayı 4 eşit parçaya bölüyoruz. Ispanaklı harçtan yeteri kadar geniş kısma koyuyoruz ve rulo yapıyoruz. 
  • Kendi etrafında döndürerek gül şekli veriyoruz. 
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde sarıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Yumurtalı karışımdan kaldıysa böreklerin üzerine sürüyoruz. Kalmadıysa yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpiyoruz.
  • 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder