14 Ocak 2014

Kıymalı Kapuska

Kış gelince aklıma gelen bir sebze de Beyaz Lahana.. Ben özellikle kapuska yapmak için küçük boy lahana aldım, bunun için sert bir lahana tercih ettim. Sarmak için ise alacağınız lahananın biraz daha yumuşak olması gerekiyor. Ancak sarmak için aldığınız büyük bir lahananın sarma için uygun olmayan kısımlarını da kapuska yapımında kullanabilirsiniz. Sarmasından daha da çok sevdiğim Kapuska tarifi Annem'den :)


     Malzemeler;
  • 1 adet küçük boy beyaz lahana (yaklaşık 1 kg)
  • 250 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı bulgur
  • Sıvıyağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
     Hazırlanışı;
  • Lahanaları yaprak yaprak ayırıyoruz, yıkayıp ince olacak şekilde kıyıyoruz. 
  • Kıymayı sıvıyağda kavuruyoruz. Soğanları yemeklik doğrayıp kıymaya ekliyoruz ve beraber kavuruyoruz. Soğanlar da kavrulunca salçayı ekliyoruz. Lahanaları yavaş yavaş ekliyoruz, yeteri kadar ekleyince biraz kavuruyoruz. 
  • Yumuşadıkça küçülecek olan lahanaları bir seferde koyarsanız karıştırmakta zorlanabilirsiniz. Lahanaların hepsini yavaş yavaş eklemeye devam ediyoruz. Tamamını ekledikten sonra bir süre kavuruyoruz. 
  • Lahanalar çok hafif yumuşayınca üzerine bulguru serpiyoruz ve üzerine çıkmayacak kadar sıcak su ekliyoruz. 
  • Tuzunu ve baharatlarını ekleyip kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çekene kadar ve bulgurlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. 
  • Bu şekilde veya üzerine yoğurt, sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. 
  • Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder