28 Ocak 2014

Yoğurtlu Yaprak Sarma

Bayramlarda ikram edilen sarmalardan değil de, bir Urfalı olarak doğuya has bir şekilde yaptığımız, yoğurtlu ve salçalı sarmaların tarifini vermek istiyorum. Tarif birebir Urfa usulü değil elbette.. O taraflarda etli yapılır dolmalar, zeytinyağı değil kuyruk yağı konulur.. Ben biraz benzetmeye çalıştım sadece ve nefis bir akşam atıştırması oldu..


     Malzemeler;
  • 500 gr salamura asma yaprağı
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
     İçi için;
  • 2 adet soğan
  • Her asma yaprağı için 1 tatlı kaşığı pirinç (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • Karabiber
  • Nane
  • Tuz
     Hazırlanışı;
  • Önce iç harcı hazırlıyoruz. İnce kıyılmış soğanları geniş bir tavada sıvıyağla kavuruyoruz. Soğanlar hafif yumuşayınca dolmalık fıstıkları ekliyoruz, 1-2 dakika kavuruyoruz ve yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz (Dilerseniz fıstıkları pembeleşene kadar kavurup sonra pirinci ekleyebilirsiniz). Pirinçler de hafif kavrulunca salçayı ekliyoruz ve kavuruyoruz. 1 su bardağı kadar su ekliyoruz ve baharatları da ekleyip kapağını kapatıyoruz. Suyunu çekince ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz (İç harç pilav gibi olmayacak, hafif kıtırlık olmalıdır).
  • Yaprakları bir kaba koyduğumuz suya daldırıyoruz ve eğer tuzluysa bir süre bekletiyoruz (Beklettiğimiz halde tuzu gitmemişse bir kaç kere daha suyu yenileyip aynı işlemi yapabilirsiniz).
  • Daha sonra yaprağın parlak kısmı dışa, damarlı kısmı içe gelecek şekilde yaprağı açıyoruz, sapını koparıp kenara alıyoruz ve iç harçtan yaprağın büyüklüğüne göre koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. 
  • Tüm yaprakları bu şekilde sarıyoruz. 4-5 yaprak sarmadan ayırıyoruz.
  • Tencereye önce sapları koyuyoruz. Daha sonra alt kısmı örtecek kadar yaprak ile tabanı kaplıyoruz. Sardığımız sarmaları sıkıca diziyoruz. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Kasede sulandırdığımız salçayı da gezdiriyoruz ve yeteri kadar su ekliyoruz. Tencerelerin boyutları farklılık göstereceğinden su miktarını göz kararı ayarlamalıyız. Tencereyi ancak biraz eğince görebileceğimiz kadar su ekliyoruz. Üzerine kenara ayırdığımız yaprakları seriyoruz ve porselen tabak kapatıp kapağını da kapatıp kaynayana kadar orta ateşte, daha sonra da kısık ateşte pişiriyoruz. 40-45 dakika sonra kontrol ediyoruz. 
  • Yaprak yumuşamışsa ve pişmişse altını kapatıp dinlendiriyoruz. 
  • Bu şekilde veya üzerine yoğurt, pul biber koyarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder